skoda superb κυβικα
Ο ένας ασθενής εμφανίζεται να έχει νοσήσει σε οικισμό του Δήμου Ανδραβίδας - Κυλλήνης και ο άλλος σε οικισμό της Δυτικής Αχαΐας, περιοχή στην οποία είχε και πέρυσι είχε καταγραφεί περιστατικό εγχώριας μετάδοσης ελονοσίας.
https://vpreskiu.blogspot.com/2019/05/blog-post_145.html
δικέφαλος 1924 αε
Η «Ομάδα Εργασίας» του ΚΕΕΛΠΝΟ λαμβάνοντας υπόψιν τα πρωτοκόλλα ασφαλείας, χαρακτήρισε ως επηρεαζόμενες από την νόσο τις εξής περιοχές που ανήκουν στη Δημοτική Ενότητα Βουπρασίας, του Δήμου Ανδραβίδας - Κυλλήνης:
8ος μηνας εγκυμοσύνη και πονοι περιοδου
- Θανασουλαίικα
- Μανωλάδα
- Μεγάλο Πεύκο
- Μπρίνια
Σε συναγερμό όμως παραμένουν και οι οικισμοί και οι κοινότητες που συνδέονται με τα 6 κρούσματα εγχώριας μετάδοσης ελονοσίας που εντοπίστηκαν πέρυσι. Συγκεκριμένα περιοχές που βρίσκονται:
- στη δημοτική ενότητα Λαρίσου , Δήμου δυτικής Αχαΐας
- στη δημοτική ενότητα Μόβρης, Δήμου δυτικής Αχαΐας
- στη δημοτική ενότητα Βουπρασίας, Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης
- στη δημοτική ενότητα Κορώνειας, Δήμου Λαγκαδά
- στη δημοτική ενότητα Χορτιάτη , Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη
- στη δημοτική ενότητα Μακρυχωρίου, Δήμου Τεμπών
- στη δημοτική ενότητα Αμπελακίων, Δήμου Τεμπών
- στη δημοτική ενότητα Γόννων, Δήμου Τεμπών
- όλοι οι οικισμοί και κοινότητες του Δήμου Σκιάθου
Στις περιοχές που εμφανίζεται ακόμη και ένα κρούσμα εγχώριας μετάδοσης ακολουθείται πολύ αυστηρό πρωτόκολλο για την ασφάλεια αίματος.
Σύμφωνα λοιπόν με τις οδηγίες του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας αποκλείεται από την αιμοδοσία όλος ο πληθυσμός σε ακτίνα 6 χιλιομέτρων από τον χώρο που εκτιμάται ότι έγινε η μετάδοση.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το μέτρο μπορεί να 'πιάσει' έναν ακόμη και δύο δήμους σε επίπεδο, όμως, κοινοτήτων και όχι στο σύνολο του δήμου.
Στα κρούσματα εγχώριας μετάδοσης έρχονται να προστεθούν - μέχρι στιγμής - ακόμη 6, τα οποία είναι εισαγόμενα, δηλαδή αφορούν ασθενείς, οι οποίοι προσβλήθηκαν από την νόσο σε χώρα του εξωτερικού.
Μάλιστα 4 από τους ασθενείς είναι μετανάστες που προέρχονται από χώρες που ενδημεί η ελονοσία (τρεις από περιοχές της Ινδικής χερσονήσου και ένας από χώρα της Αφρικής).
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η ελονοσία ενδημεί - με συνεχιζόμενη μετάδοση - σε 91 χώρες/περιοχές του πλανήτη κυρίως στην υποσαχάρια Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική.
Το 69% των εγκύων σε 20 χώρες της Αφρική που ενδημεί η Ελονοσία δεν έχουν πρόσβαση στη συνιστώμενη θεραπεία./πηγή:Π. Ο.Υ.
Όπως καταδεικνύουν τα πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα, παρά την εξάλειψη της ελονοσίας από τη χώρα μας το 1974, το ενδεχόμενο επανεγκατάστασης της νόσου είναι υπαρκτό σε περιοχές όπου συνδυάζεται η παρουσία των κατάλληλων διαβιβαστών με την παρουσία ασθενών που έρχονται από ενδημικές για την ελονοσία χώρες.
Το 2016 στην Ελλάδα δηλώθηκαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ 121 κρούσματα ελονοσίας εκ των οποίων:
- τα 111 ήταν εισαγόμενα περιστατικά
- και τα 6 ήταν εγχώριας μετάδοσης
Ελονοσία
Η ελονοσία (malaria) είναι μία σοβαρή νόσος που οφείλεται στο πλασμώδιο (Plasmodium), έναν μικροοργανισμό (παράσιτο) που προσβάλλει τα ερυθρά αιμοσφαίρια στο αίμα.
Μετάδοση
πηγή:Reuters
Με τσίμπημα από θηλυκό μολυσμένο κουνούπι που ανήκει στο γένος Ανωφελές (Anopheles). Μόνο αυτά τα κουνούπια του μπορούν να μεταδώσουν την ελονοσία.
Με μετάγγιση αίματος, μεταμόσχευση οργάνων και από μολυσμένες σύριγγες.
Πιο σπάνια μεταδίδεται από την μητέρα στο έμβρυο.
Τα παράσιτο δεν μεταδίδεται άμεσα από άτομο σε άτομο μέσω της κοινωνικής συναναστροφής π. χ. άγγιγμα, φιλί ή μέσω της σεξουαλικής επαφής.
Συμπτώματα
Συνήθως τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται 1 έως 4 εβδομάδες μετά το τσίμπημα του μολυσμένου κουνουπιού, κάποιες φορές όμως εκδηλώνονται και 1 χρόνο μετά την μόλυνση. Αν ο ασθενής δεν θεραπευτεί πλήρως μπορεί υποτροπιάσει μερικούς μήνες μετά ή ακόμη και σε βάθος 5 ετών.
Ένας ασθενής μπορεί να έχει προσβληθεί και να είναι ασυμπτωματικός, ή να νοσήσει βαριά ή να πεθάνει.
Τα πιο συνήθη συμπτώματα ελονοσίας είναι: υψηλός πυρετός με ρίγος, εφίδρωση, κεφαλαλγία, μυαλγία και γενική αδιαθεσία, συμπτώματα γριπώδους συνδρομής.
Άλλα συμπτώματα που μπορούν να εκδηλωθούν είναι: ναυτία, εμετός, διάρροια, κοιλιακός πόνος. Επιπλέον σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εκδηλωθεί αναιμία και ίκτερος επειδή καταστρέφονται τα ερυθρά αιμοσφαίρια του αίματος.
Αν δεν δοθεί η κατάλληλη θεραπεία ή σε σοβαρές μορφές εκδήλωσης της νόσου ο ασθενής μπορεί να παρουσιάσει νευρολογικά συμπτώματα, νεφρική ή αναπνευστική ανεπάρκεια.
Μέτρα προφύλαξης
Το κέντρο ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων έχει βγάλει κάποιες οδηγίες προκειμένου οι πολίτες να προφυλαχτούν από τα κουνούπια και από τις πιθανές ασθένειες που μεταφέρουν.
δικέφαλος 1924 αε
https://qxssdfne.blogspot.com/2019/05/blog-post_141.html
No comments:
Post a Comment