Ακόμα και στα πιο κομβικά νοσοκομεία, όπως ο «Ευαγγελισμός», το ΚΑΤ, το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Γ. Γεννηματάς» και το Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας, οι κενές θέσεις ειδικευομένων γιατρών αποτελούν το 20% των οργανικών θέσεων. Οι μεγαλύτερες ελλείψεις παρουσιάζονται στις ειδικότητες των αναισθησιολόγων, ουρολόγων, ΩΡΛ, αιματολόγων, βιοπαθολόγων, θωρακο-καρδιο-αγγειοχειρουργών, γενικών χειρουργών κ. α.
ibm open pages training
Οι νέοι γιατροί «παίρνουν των ομματιών τους» και μεταναστεύουν στο εξωτερικό για να ξεκινήσουν ειδικότητα, καθώς είναι αβέβαιο το επαγγελματικό και επιστημονικό τους μέλλον στα νοσοκομεία της χώρας. Χαρακτηριστικό είναι ότι η αναμονή για την έναρξη ειδικότητας είναι μηδενική σε πολλές περιπτώσεις, όπως π. χ. για ΩΡΛ στον «Ευαγγελισμό».
Ποιος θα πάει για ειδικότητα στην επαρχία, όταν υπάρχουν κλινικές με ένα μόνο ειδικευμένο γιατρό, διερωτάται η ΕΙΝΑΠ εξηγώντας ότι η έλλειψη γιατρών, εξοπλισμού, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού, που συναντάται κυρίως στα νοσοκομεία της επαρχίας, απωθεί κάποιον από το να ξεκινήσει ειδικότητα. Και στα νοσοκομεία των αστικών κέντρων, όμως, τα πράγματα δεν είναι πολύ καλύτερα. Το μισθολόγιο για τον ειδικευόμενο γιατρό είναι απαράδεκτο, τονίζει η ΕΙΝΑΠ, στα 960 ευρώ, οι εφημερίες είναι αμέτρητες, 8 το μήνα κατά μέσο όρο με ωρομίσθιο 2,5 ευρώ. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι ανεπαρκές, είτε επειδή δεν υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός είτε επειδή οι ειδικευμένοι γιατροί είναι λίγοι. Ανασταλτικός παράγοντας είναι επίσης ότι οι διορισμοί μόνιμων γιατρών τα τελευταία 10 χρόνια γίνονται με το σταγονόμετρο, ενώ διευρύνεται ο θεσμός των επικουρικών γιατρών με διετείς συνήθως συμβάσεις, που δεν καλύπτει ούτε την επαγγελματική ούτε την επιστημονική ανέλιξη των νέων γιατρών.
θεατρικη πινελια
θεατρικη πινελια
https://oeqrzvvf.blogspot.com/2019/04/blog-post_71.html
https://yecfggza.blogspot.com/2019/03/blog-post_81.html
No comments:
Post a Comment